ဒါေပမယ့္ အရင္ႏႇစ္ေတြနဲ႔ မတူဘဲ အိမ္မႇာအရက္ပုံးခ်က္ဖုိ့ ကံၾကမၼာက ဖန္လာခဲ့ေတာ့တယ္..။
ကြ်န္ေတာ္တုိ့ အေရႇ့ဖက္အိမ္က ေဒၚသိန္းညႊန့္လို႔ ေခၚတဲ့ အေဒၚၾကီးက အရက္ပုံးေရာင္းတယ္..။ ေငြတုိးေပးတယ္..။ အထူးသျဖင့္ ေန့ျပန္တုိးေပးတယ္..။ အေမက ေန့ျပန္တုိးယူျပီး ျပန္မဆပ္ႏုိင္ေတာ့ ေဒၚသိန္းညႊန့္က အရက္ခ်က္ျပီး ျပန္ဆပ္လို႔ အၾကံေပးတယ္..။
ရြာမႇာ မၾကာခန အရက္ခ်က္တဲ့ အိမ္ေတြ အဖမ္းခံရေလ့ရႇိတယ္..။ ေထာင္က်တဲ့အထိ မျဖစ္ေပမယ့္ ယစ္မ်ိဳးအမႈ ဘယ္ေလာက္အပ္ရမယ္ဆုိတဲ့ စီမံခ်က္လာတုိင္း နာမည္ေပါက္အရက္ခ်က္တဲ့သူ ကုိ ရဲက စဲြေစ့ေလ့ ရႇိတယ္..။
အစက အေမနည္းနည္းေတြေ၀ ေနေသးတယ္..။ ကြ်န္ေတာ္နဲ႔ ကြ်န္ေတာ့္အကုိက ကြ်န္ေတာ္တုိ့ခ်က္မယ္.။ သုိသုိသိပ္သိပ္လုပ္ရင္ မသိႏုိင္ပါဘူး..။ ေဒၚသိန္းညႊန့္ၾကီးကုိသာ လုံေအာင္ပိတ္ လို႔ ေျပာမႇ အေမသေဘာတူတယ္..။
အဲဒီလုိနဲ႔ အရက္ခ်က္ဖုိ့ ျပင္ဆင္ၾကတယ္..။ ေရထည့္တဲ့ ရာ၀င္အုိး တစ္လုံးကုိ စိမ္ေရေဖာက္ဖုိ့ သုံးလုိက္ရတယ္..။ (ပိႆာခ်ိန္ တစ္ရာဆန့္တဲ့ စဥ့္အုိးကုိ ရာ၀င္အုိး လို႔ ေခၚတယ္..။ တစ္ရာ့ငါးဆယ္ ဆန့္တဲ့အုိးကုိေတာ့ ရာ့ငါးဆယ္၀င္အုိး လို႔ ေခၚေလ့ရႇိတယ္..။ )
စိမ္ေရေဖာက္တယ္ဆုိတာ ကေဇာ္ေဖာက္တာပါပဲ..။ အုိးထဲမႇာ ထန္းရည္ခ်ိဳး လို႔ေခၚတဲ့ ဟာရယ္ ထေနာင္းေခါက္ရယ္ ထန္းလ်က္ရယ္ ေရအျပည့္ထည့္ျပီး အုပ္ထားရတယ္..။ ထန္းလ်က္အရက္ေပါ့..။ ဆန္အရက္ ေျပာင္းဖူးအရက္ ပန္းဂ်ဳံအရက္ ဆုိတာေတြက ဆန္နဲ႔ ေျပာင္းဖူးနဲ႔ ပန္းဂ်ဳံနဲ႔ ခ်က္တာ..။
ကြ်န္ေတာ္တုိ့က ထန္းလ်က္နဲ႔ ခ်က္တာဆုိေတာ့ ထန္းလ်က္အရက္ေပါ့..။ ရြာမႇာက ထန္းလ်က္အရက္ပဲ ခ်က္ၾကတယ္..။ ထန္းလ်က္က သိပ္ေပါတာကုိး..။ အရက္ခ်က္ဖုိ့အတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ ထန္းလ်က္က မဲမဲတူးတူး ထန္းဖုိဦး ထန္းလ်က္ပဲ..။
ထေနာင္းေခါက္ဆုိတာက ေႏြထေနာင္း ေဆာင္းမန္က်ီး ဆုိတဲ့ စာခ်ိဳးထဲက ထေနာင္းပင္အေခါက္ေပါ့..။ အညာမႇာ ထေနာင္းပင္သိပ္ေပါတယ္..။ အဲဒီအပင္က အေခါက္ကုိ ဓါးနဲ႔လႇီးျပီး အရက္ခ်က္တဲ့ေနရာမႇာ သုံးေလ့ရႇိတယ္..။ ( ေႏြထေနာင္း၊ ေဆာင္းမန္က်ီး ဆုိတာ ေႏြဆုိရင္ ထေနာင္းပင္ေအာက္က ေအးျပီး ေဆာင္းဆုိရင္ မန္က်ီးပင္ေအာက္က ေႏြးတယ္ ဆုိတာကုိ စာခ်ိဳးထားတာပဲ )
အဲဒီထေနာင္းေခါက္ရယ္ ထန္းေရခ်ိဳးရယ္ ထန္းလ်က္ရယ္ ေရရယ္ ေရာထည့္ထားလုိက္ရင္ အျမဳပ္ကေလးေတြ ပလုံစီျပီး ဓါတ္ျပဳၾကတယ္..။ စဥ့္အုိးကုိ ဖြင့္ၾကည့္ရင္ ေပါက္ေပါက္ေဖာက္သလုိ ပလုံစီေနတာကုိ ျမင္ရတယ္..။
ရြာဖက္က တခ်ိဳ့ အရက္ခ်က္တဲ့သူေတြက စင္ၾကယ္ရာဘာဖိနပ္အျပတ္ေတြလည္း ထည့္ၾကတယ္..။ စိမ္ေရေဖာက္ရာမႇာ အဲဒီရာဘာက အေတာ္ေကာင္းတယ္.. အရက္ျပင္းတယ္လို႔ ေျပာၾကတယ္..။ တခ်ိဳ့ဆုိ ဖားကျပဳပ္ေခ်ာက္ေတာင္ ထည့္ျပီး စိမ္ေရေဖာက္တယ္လို႔ သိရတယ္..။ ကုိယ္တုိင္ေတာ့ မၾကဳံဖူးပါဘူး..။ သူမ်ားေျပာတာ ၾကားဖူးတာပါ..။
အျမဳပ္ကေလးေတြ ပလုံစီျပီး ဓါတ္ျပဳတာ သုံးေလးရက္ေလာက္ၾကာေလ့ရႇိတယ္..။ အဲဒီအျမဳပ္ကေလး ပလုံစီတာ ျငိမ္သြားရင္ အရက္ခ်က္လို႔ ရျပီ..။
ေမာင္ေဂ်အယ္လ္တုိ့ ေတာင္းဆုိတာနဲ႔ အရက္ခ်က္နည္းနိႆရည္းကုိ ျပီးခဲ့တဲ့ စေနတနဂၤေႏြမႇာ အေမ့ ျပန္ေမးခဲ့တယ္..။
အေဖနဲ႔အေမက လႇဳိင္သာယာမီးခြက္ေစ်းနားမႇာ ေနတယ္..။ စေနတနဂၤေႏြအလုပ္ပိတ္ရက္ ဆုိရင္ ကြ်န္ေတာ္တုိ့မိသားစု အေဖအေမအိမ္ကုိ သြားလည္ေလ့ရႇိတယ္..။
ကြ်န္ေတာ့္အမနဲ႔ ညီမက အေဖအေမနဲ႔ အတူေနတယ္..။ ရုံးပိတ္ရက္ အိမ္မႇာ လူစုံရင္ ဖဲရုိက္ၾကတယ္..။ မဒမ္နဗနကုိလည္း ဖဲရုိက္နည္း သင္ေပးထားေတာ့ သူလည္း တအိမ္ေပါ့..။
ပုိကာေဒါင္းၾကတာပါ..။ မေန့က အေမဖဲသိပ္ေကာင္းတယ္..။ သူခ်ည္းေဒါင္းတာပဲ..။ ပုိကာေဒါင္းတာမႇာ သုံးၾကိမ္ဆက္တုိက္ေဒါင္းရင္ ေဒါင္းေၾကးႏႇစ္ဆေပးရတယ္..။ ဖဲသမားေတြကေတာ့ အဲဒီလုိမ်ိဳး သုံးၾကိမ္ဆက္ေဒါင္းတာကုိ '' တုတ္ '' တယ္လို႔ ေခၚတယ္..။ ( ဘာလို႔ေခၚမႇန္းေတာ့ အတိအက်မသိဘူး )
အေမ ႏႇစ္ၾကိမ္ဆက္ေဒါင္းတယ္..။ ေနာက္တစ္ၾကိမ္ဆက္ေဒါင္းရင္ သုံးၾကိမ္ '' တုတ္ '' ျပီေပါ့..။ အေမ ဖဲေ၀ေနတုံး ေဂ်အယ္လ္ေမးတဲ့ အရက္ခ်က္နည္း အေသးစိတ္ အေမ့ကုိေမးဖုိ့ ကြ်န္ေတာ္သတိရတယ္..။
အဲဒါနဲ႔ အေမ့ကုိ ရြာတုံးက ကြ်န္ေတာ္တုိ့အရက္ခ်က္တာ ထန္းလ်က္နဲ႔ ေရ ဘယ္ေလာက္ခ်ိဳးသလဲ လို႔ ကြ်န္ေတာ္ေမးတယ္..။ အရင္းမရႇိ အဖ်ားမရႇိ ဖဲရုိက္ေနတုံး ဟုိးလြန္ခဲ့တဲ့ ဆယ့္ငါးႏႇစ္ေလာက္က အရက္ခ်က္တဲ့အေၾကာင္း ကြ်န္ေတာ္က ထေမးေတာ့ အေမနဲ႔ ကြ်န္ေတာ့္ညီမက တမ်ိဳးထင္သြားတယ္..။
ညီမလုပ္တဲ့သူက ''အကုိက အေမဖဲေ၀ေနတုံး ဖဲမႇားေ၀ေအာင္ သက္သက္မဲ့ ေႏႇာင့္ယႇက္တာပဲ ..အက်င့္ကုိယုတ္တယ္ '' လို႔ ေကာင္းခ်ီးေပးတယ္..။ ဖဲေ၀မႇားရင္ တုတ္ပ်က္တယ္..။ တုတ္ပ်က္တယ္ဆုိတာ.. ဖဲမႇားေ၀ျပီး သုံးၾကိမ္ဆက္ေဒါင္းလည္း ေဒါင္းေၾကးႏႇစ္ဆမရေတာ့တာကုိ ေျပာတာ..။
အေမကေတာ့ ဖဲ တစ္ဆယ့္သုံးခ်ပ္ကုိ ''တစ္ႏႇစ္သုံးေလးငါးေျခာက္ '' လို႔ ေ၀ရင္း ရည္ရင္း '' ဘယ္လုိလုပ္မႇတ္မိေတာ့မႇာလည္း ၾကာျပီ '' လို႔ ျပန္ေျပာတယ္..။
အက်င့္ယုတ္ျပီး အေမဖဲမႇားေ၀ေအာင္ ေမးတာမဟုတ္ပါဘူးဗ်ာ.. အင္တာနက္မႇာ အရက္ခ်က္နည္း အေၾကာင္းေလး ေရးေနလို႔ ေမးတာပါ လို႔ ကြ်န္ေတာ္ ရႇင္းျပရတယ္..။ ဒါေတာင္မႇ .. '' ေပါက္ေပါက္ရႇာရႇာ အင္တာနက္မႇာ အရက္ခ်က္နည္းအေၾကာင္း ေရးတယ္ '' လို႔ ညီမက မေက်မခ်မ္း ၀င္ေျပာေသးတယ္..။
အေသးစိတ္အခ်ိဳးေတြေတာ့ မမႇတ္မိေတာ့ဘူး.. ဒါေပမယ့္ ထန္းလ်က္ တပိႆာကုိ သုံးပုလင္း ယူတယ္ ၊ ေလးပုလင္းယူရင္ အရက္က အရမ္းေပ်ာ့သြားေရာ လို႔ ေမြးသမိခင္က ရႇင္းျပတယ္..။
အေမက အဲဒီလုိမ်ိဳး အစေဖာ္ေပးလုိက္မႇ .. ထန္းလ်က္တပိႆာ အရက္သုံးပုလင္း ယူရတယ္ဆုိတာ မ်က္စိထဲ ျပန္ျမင္လာတယ္..။
အျမဳပ္ေသသြားတဲ့ စိမ္ရည္ကုိ ေပါင္းအုိးထဲ ထည့္ရတယ္..။ ကြ်န္ေတာ္တုိ့က တႏုိင္တပုိင္ခ်က္တာဆုိေတာ့ ရြာဖက္မႇာသုံးတဲ့ ေသာက္ေရအုိးကုိ ေပါင္းအုိးလုပ္တယ္..။ ( တခ်ိဳ့ပန္းခ်ီကားေတြထဲမႇာ ေကာင္မေလးေရအုိးကုိ ခါးေစာင္းတင္ထားတဲ့ပုံရႇိတယ္.. အဲဒီထဲက ေရအုိးပုံမ်ိဳးပဲ )
အဲဒီလုိမ်ိဳး ေရအုိးကုိ စိမ္ရည္ထည့္ျပီး ေအာက္က မီးထုိးရတယ္..။ အဲဒီေရအုိးရဲ့ အေပၚမႇာကေတာ့ ဒန္အုိးတစ္လုံး ထပ္တင္ထားတယ္..။ ဒန္အုိးရဲ့ ဖင္နဲ႔ ေအာက္ကေပါင္းအုိးရဲ့ အေပၚႏႈတ္ခမ္းလုံေအာင္ကေတာ့ အ၀တ္စုတ္တစ္ခုကုိ ေရစြတ္ျပီး သရုိးကုိင္သလုိမ်ိဳး လုပ္ရတယ္..။
မီးထုိးလုိက္လို႔ စိမ္ရည္ပြက္ျပီး ထြက္လာတဲ့ အေငြ႔ေတြ ဒန္အုိးနဲ႔ ေပါင္းအုိး စပ္ၾကားက မထြက္သြားေအာင္လို႔ သရုိးကုိင္ရတာပဲ..။ (ရန္ကုန္ဘုရားပဲြေတြမႇာ ေရာင္းတဲ့မုန့္ေပါင္းဖုိလုိမ်ိဳး ဆန္ဆန္ေပါ့ )
ထူးျခားတာက ဒန္အုိးကုိ ဖင္ခြက္ထားရတယ္..။ ဒန္အုိးထဲမႇာ ေရေအးထည့္ထားရတယ္..။ ဒါမႇ..ေအာက္က စိမ္ရည္ေငြ႔က ဒန္အုိးဖင္ကုိရုိက္ျပီး ဒန္အုိးထဲက ေရေအးေၾကာင့္ ေငြ႔ရည္ဖြဲ႔ျပီး အရက္ဆုိတာ ျဖစ္လာမႇာ..။
ဒန္အုိးကုိ ဖင္ခြက္ထားေတာ့ ေငြ႔ရည္ဖြဲ႔ထားတဲ့ အရက္က အဲဒီဖင္ခြက္ထားတဲ့ေနရာမႇာ လာစုတယ္..။ အဲဒီဖင္ခြက္ေအာက္တည့္တည့္မႇာ ကေတာ့ခံထားတယ္..။ အဲဒီကေတာ့ကုိေတာ့ ေပါင္းအုိးေဘးနံရံေဖာက္ျပီး ပုိက္နဲ႔ အျပင္ဖက္ထုတ္ထားတယ္..။ ပုိက္အဆုံးမႇာ ကေတာ့ ပုလင္းေပါ့..။
မီးထုိးလုိက္လို႔ စိမ္ရည္ေတြက အေပၚက ဒန္အုိးဖင္ကုိ ေငြ႔ရည္ရုိက္တယ္..။ အဲဒီေငြ႔ရည္ေတြက ဒန္အုိးထဲက ေရေအးေၾကာင့္ ေငြ႔ရည္ဖြဲ႔ျပီး ဒန္အုိးဖင္ခြက္မႇာ လာစုျပီး အရည္အျဖစ္ ေအာက္က ကေတာ့ထဲမႇာစုမိတယ္..။ ကေတာ့နဲ႔ဆက္ထားတဲ့ ပုိက္ကတဆင့္ အျပင္ဖက္က ပုလင္းထဲကုိ အဲဒီအရည္ေတြ တစ္စက္ျခင္းက်တယ္..။
အဲဒီလုိမ်ိဳး တစ္စက္ျခင္းက်လာတဲ့ အရည္ေတြကုိ .. '' တစ္စက္က်ရည္ '' '' ေသရည္ေသရက္ '' '' ေခြးမေသာက္တဲ့ အရည္ '' သုိ့မဟုတ္ '' အရက္ '' လို႔ ေခၚပါတယ္ခင္ဗ်ား..။
(မီးထုိးတာ အရႇိန္ရလာရင္ေတာ့ တစ္စက္ျခင္းမဟုတ္ေတာ့ဘဲ.. ေတာက္ေလ်ာက္ ကေလးေလး ေသးေပါက္သေလာက္ က်တယ္..။ အဲဒါကုိ ၾကြက္ျမီးတန္းတယ္လို႔ ေခၚတယ္...)
ေျပာခဲ့သလုိပါပဲ..။ အဖမ္းအဆီးနဲ႔ ရဲေၾကာက္ေတာ့ ညမႇာ ခုိးခ်က္ၾကရတယ္..။
အေပၚဒန္အုိးထဲ ထည့္တဲ့ ေရက မၾကာခန လဲ ေပးရတယ္..။ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ပဲ ခံတယ္..။ ေရက ပူပူလာတယ္..။ ေရေအးေနမႇ အရက္က ေငြ႔ရည္ဖြဲ႔ျပီး က်မႇာကုိး..။
ကြ်န္ေတာ္တုိ့ အေရႇ့ဖက္အိမ္က ေဒၚသိန္းညႊန့္လို႔ ေခၚတဲ့ အေဒၚၾကီးက အရက္ပုံးေရာင္းတယ္..။ ေငြတုိးေပးတယ္..။ အထူးသျဖင့္ ေန့ျပန္တုိးေပးတယ္..။ အေမက ေန့ျပန္တုိးယူျပီး ျပန္မဆပ္ႏုိင္ေတာ့ ေဒၚသိန္းညႊန့္က အရက္ခ်က္ျပီး ျပန္ဆပ္လို႔ အၾကံေပးတယ္..။
ရြာမႇာ မၾကာခန အရက္ခ်က္တဲ့ အိမ္ေတြ အဖမ္းခံရေလ့ရႇိတယ္..။ ေထာင္က်တဲ့အထိ မျဖစ္ေပမယ့္ ယစ္မ်ိဳးအမႈ ဘယ္ေလာက္အပ္ရမယ္ဆုိတဲ့ စီမံခ်က္လာတုိင္း နာမည္ေပါက္အရက္ခ်က္တဲ့သူ ကုိ ရဲက စဲြေစ့ေလ့ ရႇိတယ္..။
အစက အေမနည္းနည္းေတြေ၀ ေနေသးတယ္..။ ကြ်န္ေတာ္နဲ႔ ကြ်န္ေတာ့္အကုိက ကြ်န္ေတာ္တုိ့ခ်က္မယ္.။ သုိသုိသိပ္သိပ္လုပ္ရင္ မသိႏုိင္ပါဘူး..။ ေဒၚသိန္းညႊန့္ၾကီးကုိသာ လုံေအာင္ပိတ္ လို႔ ေျပာမႇ အေမသေဘာတူတယ္..။
အဲဒီလုိနဲ႔ အရက္ခ်က္ဖုိ့ ျပင္ဆင္ၾကတယ္..။ ေရထည့္တဲ့ ရာ၀င္အုိး တစ္လုံးကုိ စိမ္ေရေဖာက္ဖုိ့ သုံးလုိက္ရတယ္..။ (ပိႆာခ်ိန္ တစ္ရာဆန့္တဲ့ စဥ့္အုိးကုိ ရာ၀င္အုိး လို႔ ေခၚတယ္..။ တစ္ရာ့ငါးဆယ္ ဆန့္တဲ့အုိးကုိေတာ့ ရာ့ငါးဆယ္၀င္အုိး လို႔ ေခၚေလ့ရႇိတယ္..။ )
စိမ္ေရေဖာက္တယ္ဆုိတာ ကေဇာ္ေဖာက္တာပါပဲ..။ အုိးထဲမႇာ ထန္းရည္ခ်ိဳး လို႔ေခၚတဲ့ ဟာရယ္ ထေနာင္းေခါက္ရယ္ ထန္းလ်က္ရယ္ ေရအျပည့္ထည့္ျပီး အုပ္ထားရတယ္..။ ထန္းလ်က္အရက္ေပါ့..။ ဆန္အရက္ ေျပာင္းဖူးအရက္ ပန္းဂ်ဳံအရက္ ဆုိတာေတြက ဆန္နဲ႔ ေျပာင္းဖူးနဲ႔ ပန္းဂ်ဳံနဲ႔ ခ်က္တာ..။
ကြ်န္ေတာ္တုိ့က ထန္းလ်က္နဲ႔ ခ်က္တာဆုိေတာ့ ထန္းလ်က္အရက္ေပါ့..။ ရြာမႇာက ထန္းလ်က္အရက္ပဲ ခ်က္ၾကတယ္..။ ထန္းလ်က္က သိပ္ေပါတာကုိး..။ အရက္ခ်က္ဖုိ့အတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ ထန္းလ်က္က မဲမဲတူးတူး ထန္းဖုိဦး ထန္းလ်က္ပဲ..။
ထေနာင္းေခါက္ဆုိတာက ေႏြထေနာင္း ေဆာင္းမန္က်ီး ဆုိတဲ့ စာခ်ိဳးထဲက ထေနာင္းပင္အေခါက္ေပါ့..။ အညာမႇာ ထေနာင္းပင္သိပ္ေပါတယ္..။ အဲဒီအပင္က အေခါက္ကုိ ဓါးနဲ႔လႇီးျပီး အရက္ခ်က္တဲ့ေနရာမႇာ သုံးေလ့ရႇိတယ္..။ ( ေႏြထေနာင္း၊ ေဆာင္းမန္က်ီး ဆုိတာ ေႏြဆုိရင္ ထေနာင္းပင္ေအာက္က ေအးျပီး ေဆာင္းဆုိရင္ မန္က်ီးပင္ေအာက္က ေႏြးတယ္ ဆုိတာကုိ စာခ်ိဳးထားတာပဲ )
အဲဒီထေနာင္းေခါက္ရယ္ ထန္းေရခ်ိဳးရယ္ ထန္းလ်က္ရယ္ ေရရယ္ ေရာထည့္ထားလုိက္ရင္ အျမဳပ္ကေလးေတြ ပလုံစီျပီး ဓါတ္ျပဳၾကတယ္..။ စဥ့္အုိးကုိ ဖြင့္ၾကည့္ရင္ ေပါက္ေပါက္ေဖာက္သလုိ ပလုံစီေနတာကုိ ျမင္ရတယ္..။
ရြာဖက္က တခ်ိဳ့ အရက္ခ်က္တဲ့သူေတြက စင္ၾကယ္ရာဘာဖိနပ္အျပတ္ေတြလည္း ထည့္ၾကတယ္..။ စိမ္ေရေဖာက္ရာမႇာ အဲဒီရာဘာက အေတာ္ေကာင္းတယ္.. အရက္ျပင္းတယ္လို႔ ေျပာၾကတယ္..။ တခ်ိဳ့ဆုိ ဖားကျပဳပ္ေခ်ာက္ေတာင္ ထည့္ျပီး စိမ္ေရေဖာက္တယ္လို႔ သိရတယ္..။ ကုိယ္တုိင္ေတာ့ မၾကဳံဖူးပါဘူး..။ သူမ်ားေျပာတာ ၾကားဖူးတာပါ..။
အျမဳပ္ကေလးေတြ ပလုံစီျပီး ဓါတ္ျပဳတာ သုံးေလးရက္ေလာက္ၾကာေလ့ရႇိတယ္..။ အဲဒီအျမဳပ္ကေလး ပလုံစီတာ ျငိမ္သြားရင္ အရက္ခ်က္လို႔ ရျပီ..။
ေမာင္ေဂ်အယ္လ္တုိ့ ေတာင္းဆုိတာနဲ႔ အရက္ခ်က္နည္းနိႆရည္းကုိ ျပီးခဲ့တဲ့ စေနတနဂၤေႏြမႇာ အေမ့ ျပန္ေမးခဲ့တယ္..။
အေဖနဲ႔အေမက လႇဳိင္သာယာမီးခြက္ေစ်းနားမႇာ ေနတယ္..။ စေနတနဂၤေႏြအလုပ္ပိတ္ရက္ ဆုိရင္ ကြ်န္ေတာ္တုိ့မိသားစု အေဖအေမအိမ္ကုိ သြားလည္ေလ့ရႇိတယ္..။
ကြ်န္ေတာ့္အမနဲ႔ ညီမက အေဖအေမနဲ႔ အတူေနတယ္..။ ရုံးပိတ္ရက္ အိမ္မႇာ လူစုံရင္ ဖဲရုိက္ၾကတယ္..။ မဒမ္နဗနကုိလည္း ဖဲရုိက္နည္း သင္ေပးထားေတာ့ သူလည္း တအိမ္ေပါ့..။
ပုိကာေဒါင္းၾကတာပါ..။ မေန့က အေမဖဲသိပ္ေကာင္းတယ္..။ သူခ်ည္းေဒါင္းတာပဲ..။ ပုိကာေဒါင္းတာမႇာ သုံးၾကိမ္ဆက္တုိက္ေဒါင္းရင္ ေဒါင္းေၾကးႏႇစ္ဆေပးရတယ္..။ ဖဲသမားေတြကေတာ့ အဲဒီလုိမ်ိဳး သုံးၾကိမ္ဆက္ေဒါင္းတာကုိ '' တုတ္ '' တယ္လို႔ ေခၚတယ္..။ ( ဘာလို႔ေခၚမႇန္းေတာ့ အတိအက်မသိဘူး )
အေမ ႏႇစ္ၾကိမ္ဆက္ေဒါင္းတယ္..။ ေနာက္တစ္ၾကိမ္ဆက္ေဒါင္းရင္ သုံးၾကိမ္ '' တုတ္ '' ျပီေပါ့..။ အေမ ဖဲေ၀ေနတုံး ေဂ်အယ္လ္ေမးတဲ့ အရက္ခ်က္နည္း အေသးစိတ္ အေမ့ကုိေမးဖုိ့ ကြ်န္ေတာ္သတိရတယ္..။
အဲဒါနဲ႔ အေမ့ကုိ ရြာတုံးက ကြ်န္ေတာ္တုိ့အရက္ခ်က္တာ ထန္းလ်က္နဲ႔ ေရ ဘယ္ေလာက္ခ်ိဳးသလဲ လို႔ ကြ်န္ေတာ္ေမးတယ္..။ အရင္းမရႇိ အဖ်ားမရႇိ ဖဲရုိက္ေနတုံး ဟုိးလြန္ခဲ့တဲ့ ဆယ့္ငါးႏႇစ္ေလာက္က အရက္ခ်က္တဲ့အေၾကာင္း ကြ်န္ေတာ္က ထေမးေတာ့ အေမနဲ႔ ကြ်န္ေတာ့္ညီမက တမ်ိဳးထင္သြားတယ္..။
ညီမလုပ္တဲ့သူက ''အကုိက အေမဖဲေ၀ေနတုံး ဖဲမႇားေ၀ေအာင္ သက္သက္မဲ့ ေႏႇာင့္ယႇက္တာပဲ ..အက်င့္ကုိယုတ္တယ္ '' လို႔ ေကာင္းခ်ီးေပးတယ္..။ ဖဲေ၀မႇားရင္ တုတ္ပ်က္တယ္..။ တုတ္ပ်က္တယ္ဆုိတာ.. ဖဲမႇားေ၀ျပီး သုံးၾကိမ္ဆက္ေဒါင္းလည္း ေဒါင္းေၾကးႏႇစ္ဆမရေတာ့တာကုိ ေျပာတာ..။
အေမကေတာ့ ဖဲ တစ္ဆယ့္သုံးခ်ပ္ကုိ ''တစ္ႏႇစ္သုံးေလးငါးေျခာက္ '' လို႔ ေ၀ရင္း ရည္ရင္း '' ဘယ္လုိလုပ္မႇတ္မိေတာ့မႇာလည္း ၾကာျပီ '' လို႔ ျပန္ေျပာတယ္..။
အက်င့္ယုတ္ျပီး အေမဖဲမႇားေ၀ေအာင္ ေမးတာမဟုတ္ပါဘူးဗ်ာ.. အင္တာနက္မႇာ အရက္ခ်က္နည္း အေၾကာင္းေလး ေရးေနလို႔ ေမးတာပါ လို႔ ကြ်န္ေတာ္ ရႇင္းျပရတယ္..။ ဒါေတာင္မႇ .. '' ေပါက္ေပါက္ရႇာရႇာ အင္တာနက္မႇာ အရက္ခ်က္နည္းအေၾကာင္း ေရးတယ္ '' လို႔ ညီမက မေက်မခ်မ္း ၀င္ေျပာေသးတယ္..။
အေသးစိတ္အခ်ိဳးေတြေတာ့ မမႇတ္မိေတာ့ဘူး.. ဒါေပမယ့္ ထန္းလ်က္ တပိႆာကုိ သုံးပုလင္း ယူတယ္ ၊ ေလးပုလင္းယူရင္ အရက္က အရမ္းေပ်ာ့သြားေရာ လို႔ ေမြးသမိခင္က ရႇင္းျပတယ္..။
အေမက အဲဒီလုိမ်ိဳး အစေဖာ္ေပးလုိက္မႇ .. ထန္းလ်က္တပိႆာ အရက္သုံးပုလင္း ယူရတယ္ဆုိတာ မ်က္စိထဲ ျပန္ျမင္လာတယ္..။
အျမဳပ္ေသသြားတဲ့ စိမ္ရည္ကုိ ေပါင္းအုိးထဲ ထည့္ရတယ္..။ ကြ်န္ေတာ္တုိ့က တႏုိင္တပုိင္ခ်က္တာဆုိေတာ့ ရြာဖက္မႇာသုံးတဲ့ ေသာက္ေရအုိးကုိ ေပါင္းအုိးလုပ္တယ္..။ ( တခ်ိဳ့ပန္းခ်ီကားေတြထဲမႇာ ေကာင္မေလးေရအုိးကုိ ခါးေစာင္းတင္ထားတဲ့ပုံရႇိတယ္.. အဲဒီထဲက ေရအုိးပုံမ်ိဳးပဲ )
အဲဒီလုိမ်ိဳး ေရအုိးကုိ စိမ္ရည္ထည့္ျပီး ေအာက္က မီးထုိးရတယ္..။ အဲဒီေရအုိးရဲ့ အေပၚမႇာကေတာ့ ဒန္အုိးတစ္လုံး ထပ္တင္ထားတယ္..။ ဒန္အုိးရဲ့ ဖင္နဲ႔ ေအာက္ကေပါင္းအုိးရဲ့ အေပၚႏႈတ္ခမ္းလုံေအာင္ကေတာ့ အ၀တ္စုတ္တစ္ခုကုိ ေရစြတ္ျပီး သရုိးကုိင္သလုိမ်ိဳး လုပ္ရတယ္..။
မီးထုိးလုိက္လို႔ စိမ္ရည္ပြက္ျပီး ထြက္လာတဲ့ အေငြ႔ေတြ ဒန္အုိးနဲ႔ ေပါင္းအုိး စပ္ၾကားက မထြက္သြားေအာင္လို႔ သရုိးကုိင္ရတာပဲ..။ (ရန္ကုန္ဘုရားပဲြေတြမႇာ ေရာင္းတဲ့မုန့္ေပါင္းဖုိလုိမ်ိဳး ဆန္ဆန္ေပါ့ )
ထူးျခားတာက ဒန္အုိးကုိ ဖင္ခြက္ထားရတယ္..။ ဒန္အုိးထဲမႇာ ေရေအးထည့္ထားရတယ္..။ ဒါမႇ..ေအာက္က စိမ္ရည္ေငြ႔က ဒန္အုိးဖင္ကုိရုိက္ျပီး ဒန္အုိးထဲက ေရေအးေၾကာင့္ ေငြ႔ရည္ဖြဲ႔ျပီး အရက္ဆုိတာ ျဖစ္လာမႇာ..။
ဒန္အုိးကုိ ဖင္ခြက္ထားေတာ့ ေငြ႔ရည္ဖြဲ႔ထားတဲ့ အရက္က အဲဒီဖင္ခြက္ထားတဲ့ေနရာမႇာ လာစုတယ္..။ အဲဒီဖင္ခြက္ေအာက္တည့္တည့္မႇာ ကေတာ့ခံထားတယ္..။ အဲဒီကေတာ့ကုိေတာ့ ေပါင္းအုိးေဘးနံရံေဖာက္ျပီး ပုိက္နဲ႔ အျပင္ဖက္ထုတ္ထားတယ္..။ ပုိက္အဆုံးမႇာ ကေတာ့ ပုလင္းေပါ့..။
မီးထုိးလုိက္လို႔ စိမ္ရည္ေတြက အေပၚက ဒန္အုိးဖင္ကုိ ေငြ႔ရည္ရုိက္တယ္..။ အဲဒီေငြ႔ရည္ေတြက ဒန္အုိးထဲက ေရေအးေၾကာင့္ ေငြ႔ရည္ဖြဲ႔ျပီး ဒန္အုိးဖင္ခြက္မႇာ လာစုျပီး အရည္အျဖစ္ ေအာက္က ကေတာ့ထဲမႇာစုမိတယ္..။ ကေတာ့နဲ႔ဆက္ထားတဲ့ ပုိက္ကတဆင့္ အျပင္ဖက္က ပုလင္းထဲကုိ အဲဒီအရည္ေတြ တစ္စက္ျခင္းက်တယ္..။
အဲဒီလုိမ်ိဳး တစ္စက္ျခင္းက်လာတဲ့ အရည္ေတြကုိ .. '' တစ္စက္က်ရည္ '' '' ေသရည္ေသရက္ '' '' ေခြးမေသာက္တဲ့ အရည္ '' သုိ့မဟုတ္ '' အရက္ '' လို႔ ေခၚပါတယ္ခင္ဗ်ား..။
(မီးထုိးတာ အရႇိန္ရလာရင္ေတာ့ တစ္စက္ျခင္းမဟုတ္ေတာ့ဘဲ.. ေတာက္ေလ်ာက္ ကေလးေလး ေသးေပါက္သေလာက္ က်တယ္..။ အဲဒါကုိ ၾကြက္ျမီးတန္းတယ္လို႔ ေခၚတယ္...)
ေျပာခဲ့သလုိပါပဲ..။ အဖမ္းအဆီးနဲ႔ ရဲေၾကာက္ေတာ့ ညမႇာ ခုိးခ်က္ၾကရတယ္..။
အေပၚဒန္အုိးထဲ ထည့္တဲ့ ေရက မၾကာခန လဲ ေပးရတယ္..။ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ပဲ ခံတယ္..။ ေရက ပူပူလာတယ္..။ ေရေအးေနမႇ အရက္က ေငြ႔ရည္ဖြဲ႔ျပီး က်မႇာကုိး..။
2 comments:
တကယ္ကိုဗဟုသုတရတယ္ဗ်ာ
ေက်းဇူးပါ ကို နဗန ေရ
တိုင္းရင္းေဆးထဲမွာ အရက္ပါလို႔ အရက္အစစ္လိုခ်င္တာနဲ႔ ဒီနည္းေလးကိုရလို႔
ေက်းဇူးမ်ားစြာတင္ပါတယ္ခင္ဗ်ား။
ကၽြန္ေတာ့္ Facebook လင့္ေလးပါခင္ဗ်ား။
https://web.facebook.com/doe.gyi.90087001
ေလးစားစြာျဖင့္
ဒိုးႀကီး
Post a Comment